Rusthollista ratsutilaksi

 

Kärjenniemen kylä on saanut pysyvän, maanviljelyä harjoittavan asutuksen keskiajalla. Kylä mainitaan ensimmäisen kerran 1420.

Tuomarlan omistajaluetteloa ja vaiheita voidaan seurata maakirjoissa vuodesta 1539. Tuomarlasta tuli ratsumiestalo eli rustholli vuonna 1640. Samalta vuodelta on kylän ensimmäinen kartta (Schroderus). Vaiheittain tehty isojako 1780-1930 hajotti vanhan tiiviisti rakennetun kylän ja Tuomarlan rakennukset siirtyivät nykyiselle tontille Äijänmäkeen 1800-luvun loppupuoliskolla. 

Vuonna 1702 tila siirtyi Biur-suvulle, jolta se palasi avioliiton kautta takaisin talonpoikaisiin käsiin, oltuaan säätyläisomistuksessa lähes sata vuotta. Samalla suvulla tila on ollut nyt yli 300 vuotta. Tuomarla-nimen tila lie saanut kolmesta tuomarista, joiden isännyyskausi kesti neljännesvuosisadan 1600- ja 1700-lukujen taitteessa. Sukunimenä Tuomarla on tullut käyttöön vasta 1906.

Tilan kantapalstalla 1990-luvulla tehdyssä arkeologisessa tutkimuksessa vanhin löytö on kuvassa näkyvä pala Westerwald-keramiikkaa, jota valmistettiin Pohjois-Saksassa (Köln) vuosina 1590-1630. Tuomarlasta on tiettävästi ollut ratsumies 30-vuotisessa sodassa. Ilmeisesti eurooppalainen loistoastia, esim. oluttuoppi on päätynyt Sääksmäelle sotamuistona.


Taiteilija Kuutti Lavonen on antanut mielikuvituksen laukata vielä kauemmas: hänen laatimassaan Tuomarlan ExLibriksessä ratsumiestä symbolisoi arkkienkeli Jehudiel ja siitä on muotoiltu myös tilan logo. 

Hevoset takaisin 2010-luvullaKuva: Marjo Uimi                                                                                                                                                                                                    Lypsykarjaa, hevosia ym kotieläimiä tilalla on ollut yhtäjaksoisesti 1960-luvulle saakka. Lampaat olivat pääosassa n. 1981-2010 ja sen jälkeen entisaikojen rusthollista on muotoutunut jälleen ratsutila. Tilan kahdessa pihatossa majailee useamman eri omistajan hevosia. Niissä on kaksi suomenhevosta, kaksi norjanvuonohevosta, kaksi lämminveristä, yksi shetlanninponi ja yksi torinhevonen. Niiden koulutusta varten on rakennettu n. 1000m2:n ratsastuskenttä ja kunnostettu vanhoja kärryteitä ja metsäpolkuja. Tallin "pehtoorina"  on naapurin emäntä Katja Kärkkänen, joka on nykyisin Tuomarlan Tuottajatorin, lastenkutsujen ym. tapahtumien pääjärjestäjä. 

Osa hevosista koulutetaan myös ajo- ja työtehtäviin. Kuvassa Heta Tappura (vas.) ja nykyisen isännän pojantytär Roosa Tuomarla päästelevät täyttä laukkaa Kärjenniementiellä.

Norjanvuonohevosten omistajat Marjo Uimi ja Siri Tuominen ovat jo usean vuoden ajan pitäneet Rouskutellen! -blogia Nemon ja Rouskun elämästä runsaiden kuvien ja videoiden kera. Myös Roosan blogista voit seurailla, miten oma hevonen täyttää jo melkein koko vapaa-ajan (Roosa ja Toni).